Leto so sebou prináša aj komplikácie po poštípaní hmyzom

04.08.2006 Svidník

Svidník 4. augusta (TASR) - Leto okrem dovolenkovej pohody prináša so sebou nielen proklamované nebezpečenstvo slnečného ožarovania, rôzne hubovité ochorenia...
Svidník 4. augusta (TASR) - Leto okrem dovolenkovej pohody prináša so sebou nielen proklamované nebezpečenstvo slnečného ožarovania, rôzne hubovité ochorenia, ale aj nepríjemné poštípania hmyzom.

V mnohých prípadoch takéto poštípanie môže spôsobiť nepríjemné komplikácie z hľadiska kožných ochorení. Známe sú poštípania komármi či ovadmi, ktoré môžu byť u citlivých osôb sprevádzané až zápalom a teplotami. Tie si potom vyžadujú aj podávanie antibiotík. \"Čo je veľmi časté a čo si málo ľudí uvedomuje, je poštípanie drobulinkými čiernymi muškami - muchničkami, ktoré sadajú na vlhkú kožu, hlavne pod plavky. Na koži pacienta spôsobujú drobulinké veľmi červené bodky, ktoré neuveriteľným spôsobom svrbia, \" uviedla dnes pre TASR primárka Dermatovenerologického oddelenia sanatórneho typu vo Svidníku Hana Zelenková. Dodala, že takto poštípaní ľudia si tieto vyrážky častokrát rozškriabu, čím môže dôjsť k infekcii.
Samotná liečba podľa Zelenkovej nie je problematická. Poštípaná osoba však musí čo najskôr navštíviť lekára. Prvá pomoc spočíva v zakúpení si chladivého gélu alebo masti v lekárni.
Muchničky sa vyskytujú na Slovensku hlavne pri stojatých vodách, jazierkach a jazerách. Môžu sa objaviť aj na kúpaliskách. V týchto lokalitách je ich však podstatne menej.
 

Vyberte región